Actueel project

Van elke kipadoptie gaat een deel van het bedrag naar een bijzonder project. De projecten worden zorgvuldig gekozen en versterken de doelen van Adopteer een Kip.

Speciaal project 2014: Bomen voor Buitenkippen

Biologische pluimveehouders in Nederland werken samen in een 3-jarig project 'Bomen voor Buitenkippen'. Adopteer een Kip steunt dit project financieel en we denken mee. Er is in de afgelopen 2 jaar volop geexperimenteerd door de boeren met verschillende planten en struiken in de uitloop. Zijn ze 'kip-proof'? En hoeveel werk is het voor de boer om de planten te onderhouden? In 2015 is de finale: dan vindt de verkiezing van de mooiste uitloop van Nederland plaats. Iedereen mag online stemmen op de genomineerde uitlopen, en zo kunnen we kijken wat consumenten de mooiste uitloop vinden. Naast een publieksprijs komt er ook een vakjury. Zo zijn er straks 2 bedrijven (of eentje natuurlijk) die zich het bedrijf met de mooiste uitloop mag noemen. 

Het Louis bolk Instituut verzorgt de inhoudelijke begeleiding van de boeren. We kijken hoe we in de uitloop meer beschutting kunnen bieden aan de kippen. Kippen voelen zich veiliger in een uitloop met bomen en struiken en gebruiken zo eerder de hele uitloop. Er is geëxperimenteerd met fruitbomen, notenbomen, olifantsgras en wilgen. Bij elk gewas is gekeken hoeveel uur het werk is voor de boer, wat het financieel oplevert en of de kippen hierdoor de uitloop beter gebruiken. In totaal zijn er heel veel bedrijven betrokken, maar we meten bij 9 bedrijven. 

 

Op de site www.bomenvoorbuitenkippen.nl is te zien wat er allemaal in het project gebeurt. Het is de site voor de boeren, dus schrik niet van alle vaktermen.


Heeft u ideeën voor een leuk nieuw project en wilt u deze met ons delen? Neem gerust contact op.

Kippen kijken

Nieuws

9 december 2014
Ingrediënten:1 pompoen van ca. 1½ kg, dubbele hoeveelheid linzenvulling zoals voor de leghaantjes, 150 g zachte Hollandse geitenkaas 
9 december 2014
Door de verschillende uitbraken van vogelgriep in ons land is er een ophokplicht voor alle kippen van kracht. Ook de biologische kippen zitten nu dus binnen, terwijl ze juist graag naar buiten gaan behalve als er veel wind of regen is. Gelukkig...