Actueel project

Van elke kipadoptie gaat een deel van het bedrag naar een bijzonder project. De projecten worden zorgvuldig gekozen en versterken de doelen van Adopteer een Kip.

Speciaal project 2014: Bomen voor Buitenkippen

Biologische pluimveehouders in Nederland zijn vanaf november 2012 samen met Adopteer een Kip aan de slag met het project 'Bomen voor buitenkippen'. We kijken hoe we in de uitloop meer beschutting kunnen bieden aan de kippen. Kippen voelen zich veiliger in een uitloop met bomen en struiken en gebruiken zo eerder de hele uitloop. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten gewassen, zodat we te weten komen wat de kippen het fijnste vinden en wat de beplanting betekent voor het werk van de kippenhouder. In 2015 vindt de verkiezing van de mooiste uitloop van Nederland plaats, waarin iedereen mag meestemmen wat de mooiste uitloop is.

In de nieuwsberichten kunt u de verschillende excursies teruglezen. Hieronder een verslag van een van de excursies:

Circa 30 biologische en vrije uitloop pluimveehouders en andere geïnteresseerden waren begin januari naar de Flevopolder gekomen om zich te laten informeren over de mogelijkheden van wilgenteelt in de kippenuitloop. Deze bijeenkomst maakte onderdeel uit van het project ‘Bomen voor Buitenkippen’. Elke biologische kip heeft 4 m² buitenruimte en het is voor de kippen fijn als daar planten en struiken instaan. Wilgen groeien heel hard en kunnen elke twee jaar geoogst worden. Deze kunnen verkocht worden als brandhout.

Kippen houden ook van wilgen, de bast bevat een stofje waar de kippen dol op zijn. Minimaal twee pluimveebedrijven zullen als demonstratiebedrijf hun uitloop daadwerkelijk beplanten met wilgen. Uit de test moet blijken of de twee samengaan, of dat de kippen alle wilgen echt opeten.

Heeft u ideeën voor een leuk nieuw project en wilt u deze met ons delen? Neem gerust contact op.

Kippen kijken

Nieuws

2 september 2014
Adopteer een Kip heeft er weer een nieuw afhaalpunt bij:Leghennenbederijf Kieft-Elzinga in Winschoten.U kunt hier niet alleen uw bonnetjes voor eieren inleveren maar ook echt kijken bij de kippen! Voor in de stal is een skybox en...