Frequently Asked Questions

U kunt uw bestelling binnen 3 dagen annuleren door een e-mail te sturen naar info@adopteereenkip.nl of te bellen naar 030-2339977. Vergeet in de mail niet uw naam en volledige adresgegevens te vermelden. Als de bestelling inmiddels is verstuurd, kunt u deze annuleren door het adoptiepakket volledig terug te sturen.

We verzenden tweemaal per week alle bestelde KipKado's/HaanKado's. (namelijk op dinsdag en donderdag). Als u voor uzelf een Kipadoptie besteld heeft of een KipKado heeft geactiveerd, kunt u er vanuit gaan dat de post hier op donderdag verzonden wordt.

Besteld op: ma, di wo > bezorgd op zaterdag
Besteld op: do, vr, za, zo > bezorgd op dinsdag

Kijk rond feestdagen en vakanties altijd even bij de nieuwsberichten op de site of er nog aangepaste verzenddagen zijn.

U kunt ook de bestelling vast plaatsen en alvast een aankondiging doen met behulp van onderstaande certificaten

BijlageGrootte
certificaat_adopteer_een_kip.pdf1.29 MB
certificaat_adopteer_een_haan.pdf1.27 MB

Ja, dan kan. U kunt ons dan het beste bellen op 030-2339977. Dan wordt uw bestelling telefonisch afgehandeld.

Om een bestelling te maken via de website dient u te beschikken over een e-mailadres en een geldig postadres en een Nederlands rekeningnummer. U hoeft geen account aan te maken.

De bestelling hoeft niet geannuleerd te worden. Wel kunt u deze wijzigingen aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar info@adopteereenkip.nl. Doet u dit op dezelfde dag nog per mail of telefonisch, dan kan dit direct gewijzigd worden. Geef ook hierbij aan wat uw naam, volledige adresgegevens en de nieuwe adresgegevens zijn.

U kunt een elektronische factuur proforma ontvangen voor uw administratie of declaraties als u dit wilt. U kunt dit aangeven in een mail naar info@adopteereenkip.nl.

Als u uw doorlopende machtiging wilt stopzetten, kunt u dit per mail, telefonisch of schriftelijk aan ons laten weten. U ontvangt een bevestiging zodra het doorgevoerd is.

Onze adresgegevens:
Bionext / Adopteer een Kip
Laan van Vollenhove 3221
3706 AR Zeist

tel: 030 - 233 99 77
mail: info@adopteereenkip.nl

Indien u via de website een Kipadoptie voor uzelf heeft besteld, dan heeft u gemachtigd tot wederopzegging. De inschrijving wordt dan automatisch door ons verlengd totdat u opzegt. Indien u een cadeautje besteld heeft, heeft u een eenmalige machtiging afgegeven. De adoptie stopt een jaar na activering vanzelf. Degene die het Kipkado geactiveerd heeft, krijgt een jaar na activering de vraag om te verlengen.

U kunt uw bestelling doorgeven via info@adopteereenkip.nl of bel +3130 233 99 77. Vermeld dat het om een betaling uit het buitenland gaat. Wij sturen u dan een factuur toe met IBAN-nummer en BIC-code. Op deze manier kunt u het geld zelf overmaken. Bij overschrijving graag het factuurnummer vermelden. Dit maakt de afhandeling voor ons makkelijker.

Meestal wordt het geld binnen 2 tot 3 weken na bestelling geïncasseerd. Sneller kan niet in verband met Europese regelgeving met betrekking tot incasso's. Als u een doorlopende incasso heeft afgegeven, wordt uw bijdrage in de daarop volgende jaren in de startmaand van uw adoptie afgeschreven. U krijgt van uw bank een aankondiging voor afschrijving.

U heeft het misschien al gelezen: de komende maanden wordt in Nederland de SEPA-betaalstandaard ingevoerd. Vanaf nu incasseert Bionext, de organisatie achter Adopteer een Kip, uw bijdrage via SEPA.

De rekeningnummers in ons systeem zijn automatisch omgezet naar het nieuwe IBAN-rekeningnummer. U hoeft dus niets te doen.

Op uw bankafschrift zult u de volgende elementen terugzien:
• Incassant ID: dit is een unieke code die Bionext als incassant van de bank heeft gekregen. Het incassant ID van Stichting Bionext is: NL58ZZZ410248170000.
• Machtigingskenmerk: uw machtiging aan Bionext voor Adopteer een Kip krijgt ook een uniek kenmerk.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met ons via Info@adopteereenkip.nl of tel. 030-233 99 77 (werkdagen van 10 tot 16 uur)

Algemene informatie over IBAN vindt u op www.overopiban.nl/consumenten

Als u via de website bestelt, is alleen machtiging voor incasso mogelijk. Doorlopende incasso bij een eigen adoptie, eenmalige machtiging bij een cadeautje.
Incassomachtigingen zijn makkelijk voor u en voor ons en beperken de administratieve kosten en het papiergebruik.
Indien u liever een factuur ontvangt, dan is dit alleen mogelijk als u akkoord gaat met een jaarlijks terugkerende factuur.
Bedrijven kunnen voor hun bestelling uiteraard ook eenmalig een factuur ontvangen.
U kunt voor een bestelling die per factuur betaald gaat worden contact met ons opnemen:

tel: 030 - 233 99 77
mail: info@adopteereenkip.nl

Er zijn op dit moment ongeveer 100 biologische leghenbedrijven. Daarnaast zijn er twintig biologische bedrijven met jonge opfokkippen. De biologische pluimveebedrijven hebben gemiddeld veel minder kippen dan reguliere bedrijven. In Nederland zijn er in totaal 1.400 leghenbedrijven met 46 miljoen kippen. Circa 3% daarvan is biologisch: ongeveer 1,4 miljoen kippen.

Legkippen worden in de landbouw meestal maar 1 jaar gehouden. Dit heeft ermee te maken dat de productie van de eieren na een jaar afneemt, en dat de dikte van de eierschaal afneemt. Door de lage prijs van eieren en de eisen vanuit de markt en het transport is het dan niet rendabel voor de boer om de kippen langer te houden; anders komt hij niet meer uit de kosten. In de gangbare landbouw worden de legkippen standaard na een jaar geslacht. In de biologische landbouw is dit ook vaak zo.

Het gaat ons niet om die ene kip. Het gaat ons om veel meer: gezond voedsel en een schone bodem; voor ons en voor toekomstige generaties, hier en in ontwikkelingslanden. Met onze actie proberen wij de biologische landbouw in beeld te krijgen bij de politiek en de consument. Het effect hiervan reikt veel verder dan alleen de kippen in Nederland. Natuurlijk willen we met onze actie het kippenleed verminderen. Maar uiteindelijk is biologische landbouw er voor mensen.

Ja, biologische kippen worden ook de dupe van vogelgriep. Dat bleek toen ook enkele biologische pluimveehouderijen besmet raakten. Biologische pluimveehouderij is op zichzelf geen remedie tegen dierziekten als vogelgriep. Dat de vogelgriep zoveel ellende heeft veroorzaakt, heeft wel te maken met de enorme aantallen kippen in de gangbare bedrijven, die dicht bij elkaar zitten, en met de vele menselijk contacten tussen de bedrijven waardoor de kans op verspreiding van de ziekte enorm groot is.
De biologische pluimveehouderij is relatief kleinschalig en verspreid over het land en werkt aan verhoging van de weerstand van de dieren.

Voor een kip is de snavel erg belangrijk. Zij gebruikt hem voor eten en drinken, voor het verzorgen van haar veren en om een nest te bouwen. In de snavel zit een groot aantal zenuwen en hij is erg gevoelig. Bij batterijkippen en scharrelkippen zonder uitloop worden de snavels gekapt. Dit wordt gedaan om het verenpikken tegen te gaan. Zonder verdoving wordt een deel van de boven- en ondersnavel afgebrand.Bij biologische pluimveehouders worden de snavels van kippen niet gekapt. "Toucheren", het bijslijpen van de snavelpunt, mag ook niet meer. Door goed management is het mogelijk het verenpikgedrag grotendeels te voorkomen.

In de pluimveehouderij is het vaak een probleem dat kippen elkaar kaal pikken. Oorzaken kunnen liggen in stress, de opfok of hoe de kippen tijdens de leg worden gehouden. Hoe vreemd het ook klinkt, jonge kippen moeten leren om op de grond te pikken. Als ze eenmaal begonnen zijn met verenpikken bij elkaar, dan houden ze niet meer op en wordt het steeds erger. Ook biologische kippenhouders hebben hiermee te maken. Bij het Louis Bolk instituut kunnen ze kennis opdoen over succesvolle methoden om pikkerij te voorkomen. Bijvoorbeeld de kippen van jongs af aan leren naar de grond te pikken, door graan in de uitloop te strooien. Ook andere methoden worden onderzocht.

Nee, biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig voer. Voor biologisch-dynamische kippen moet dit ook nog 100% biologisch zijn. Voor biologische bedrijven moet het voer 80% biologisch zijn. Dit zijn Europese regels. De kippen lopen vrij buiten, waar ze pikken naar alles wat beweegt, dus ze eten wel insecten en dergelijke.

Alle biologische producten, ook de kippen en eieren, worden gecontroleerd door SKAL. Deze instelling verstrekt het bekende en erkende EKO-keurmerk. In het geval van boerderijen met legkippen betekent dit dat ze elk jaar langs komen op het bedrijf en alles controleren. Om te controleren dat de kippen biologisch voer hebben gehad, moet de boerderij de bonnen van het hele jaar laten zien. Op basis van de hoeveelheid kippen kan SKAL aan de bonnen zien of het bedrijf inderdaad biologisch voer heeft gegeven.

Hobbykippen stoppen in de winter met leggen. Dit heeft te maken met het korter worden van de dagen. Een kippenhouder lost dit heel simpel op door 's ochtends en 's avonds het licht een tijdje aan te doen in de stal, zodat de kip min of meer even veel licht krijgt als in de zomer. Dan blijven de kippen gewoon doorleggen. In tropische landen blijven kippen ook het hele jaar aan de leg.

Een biologische kip legt ongeveer 275 eieren per jaar. Een gangbare kip legt ongeveer 310 eieren per jaar.

Kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich het best als ze de hele dag lekker kunnen rondscharrelen en actief kunnen zijn. De biologische pluimveehouder verstaat de kunst om hiervoor de juiste voorzieningen te creëren. De kip wordt een kipvriendelijk leven geboden met aangepaste huisvesting, royale uitloopmogelijkheden, kennis van het natuurlijke kippengedrag en een optimale verzorging vanaf het moment dat de kuikens uit het ei komen. Dit vertaalt zich in een betere gezondheid en minder gebruik van diergeneesmiddelen.

Ja. Op geitenboerderij De Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos kunt u 6 dagen per week terecht, wo t/m van 10.00 - 17.00 u. Hier wonen 250 adoptiekippen. Uw eierbonnen kunt u hier ook inleveren. Zie ook www.geitenboerderij.nl. Dit is een echte bezoekboerderij met geiten en allerlei andere dieren, en met horeca, dus leuk voor klein en groot. Adres Ridammerhoeve: Nieuwe Meerlaan 4, 1182 DB Amstelveen, 020 645 50 34, info@geitenboerderij.nl, www.geitenboerderij.nl

De adoptiekippen wonen op de biologische boerderijen die eieren leveren aan de deelnemende winkels. Dit zijn voor het merendeel biologisch-dynamische boerderijen, maar ook biologische bedrijven.

De pluimveehouder krijgt geen subsidie, maar afzetzekerheid door een groeiende groep consumenten die zich engageert tot afname van biologische eieren. Een gangbare kippenhouder die omschakelt naar biologisch kan daarnaast een beroep doen op subsidie uit EU-gelden.

Uw geld wordt als volgt ingezet :

* 50% van de kipadoptie is een vergoeding van de eieren waar de winkeliers en de pluimveehouders mee betaald worden.
* 30% wordt gebruikt voor de promotie van Adopteer een kip en voor de doelstelling van Bionext. Hier worden ook de bijzondere projecten van Adopteer een Kip uit gefinancierd.
* 20% van de kipadoptie gaat naar overhead, waar materialen die u voor uw adoptie ontvangt en arbeid uit gefinancierd wordt.

Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding en heeft het CBF-Keur voor goede doelen.

Bionext is o.a. uitgever van magazine Smaakmakend en initiatiefnemer van Lekker naar de Boer, Adopteer een Appelboom en de Week van de Smaak.

Meer informatie: www.bionext.nl.

Het geld komt terecht op de rekening van Bionext. Bionext voert de campagne Adopteer een Kip.

Bestellingen die al geleverd zijn, kunnen niet geruild worden. Bestellingen die geannuleerd hadden moeten worden, kunnen in z'n geheel binnen 14 dagen geretourneerd worden naar het postbusnummer. Cadeaubonnen die geleverd zijn, kunnen niet geruild worden, omdat deze zijn voorzien van een unieke activeringscode.

Als u een bestelling heeft gemaakt en hierbij een verkeerd adres heeft opgegeven, kunnen wij het helaas niet nogmaals versturen. U bent er in dit geval zelf verantwoordelijk voor om navraag te doen bij buren of de postmaatschappij om te achterhalen waar uw bestelling is afgeleverd.

Bij het versturen van bestellingen zijn wij afhankelijk van de post. Het kan dus voorkomen dat post niet (op tijd) aankomt. Als u binnen 2 weken na bestelling nog steeds niets heeft ontvangen, kunt u contact met ons opnemen. Wij proberen dan samen met u een oplossing hiervoor te vinden.

U krijgt 1 doosje eieren voor 1 waardebon. Er zitten 6 biologische eieren in één doosje.

Op grond van Europese regels moet op elk ei een eicode staan. Deze bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch. 1 = vrije uitloop. 2 = scharrel. 3 = batterijkip. Bij biologisch-dynamische eieren staat het Demeter keurmerk op de eieren. Biologische eieren worden door SKAL gecertificeerd en gecontroleerd.

Dit staat op het doosje. Vanaf de verpakkingsdatum zijn ze in principe 4 weken houdbaar. Op een koele en donkere plaats tot 6 weken. Let op: in sommige winkels worden de doosjes gerecycled. Het kan zijn dat de datum die op de doosjes staat niet overeen komt met de inhoud die erin zit.

U neemt het doosje mee dat u nodig heeft; de keuze is vrij.

Ze zijn gesorteerd in doosjes M (medium) en L (large). U mag zelf kiezen welke maat u meeneemt.

Dat hangt af de winkel. Deze bepaalt welke eieren van welk kippenras worden ingekocht. In het geval van biologische kippen gaat het vaak om Goldline kippen of Silvernick kippen en die geven bruine eieren. Krielkippen geven witte eieren.

Er mogen maximaal 2 waardebonnen per keer ingeleverd worden. We raden u aan even met uw winkelier te overleggen als u méér waardebonnen zou willen inleveren. Dit heeft te maken met voorraden en bestellingen van de winkelier.

Nee, u kunt de waardebonnen inwisselen bij alle winkels die aan de actie meedoen. Dat mag elke keer een andere winkel zijn, als u dat zo uitkomt.

Ja, zolang men een waardebon inlevert, kan iedereen het doosje eieren afhalen.

U krijgt geen nieuwe bonnen als de datum die op uw waardebonnen vermeld staat is verlopen.

De bonnen worden niet vervangen bij verlies of diefstal.

Tuurlijk! U kunt bijvoorbeeld een haan adopteren. Dan steunt u de actie en maakt kippen blij, maar ontvangt geen eieren.

Kent u een winkel bij u in de buurt die mogelijk interesse heeft om aan te haken? Laat het ons weten via info@adopteereenkip.nl.

U kunt op de website bij eieren afhalen zien in welke winkels u terecht kan voor eieren met uw waardebonnen. U kunt de lijst hier vinden: http://www.adopteereenkip.nl/biogids/kaart/rubrieknaam%3Aafhaalpunten-ei...

De eieren kunt u ophalen bij een van de deelnemende winkels door uw waardebonnen die bij uw adoptiepakket zitten in te leveren.

Kippen kijken

Nieuws

30 maart 2017
 Je hebt nodig:• Allium• Varen• Verona • Narcis• Lijm • Hardgekookte eieren• KwastjeBedek het deel van het ei dat je wilt beplakken met een bloem of blad met lijm. Plaats hierna voorzichtig de bloem of het blad op het kleverige deel. Als...
30 maart 2017
 Je hebt nodig: • Allium• Varen• Verona • Narcis• Lijm • Hardgekookte eieren• Kwastje Werkwijze