Home >> Veelgestelde vragen

Bestelling

  

Wanneer worden bestellingen verstuurd?

We verzenden tweemaal per week alle bestelde Kipadopties (namelijk op dinsdag en donderdag). Rond Feestdagen kan de verzending afwijken.

 

Moet ik eerst een account aanmaken?

Om een bestelling te doen hoef je geen account aan te maken


 
 

Betalen en geldzaken

Is de kipadoptie voor een jaar of wordt het automatisch verlengd?

Indien je via de website een Kipadoptie voor jezelf bestelt of kado doet betaal je via IDeal/Paypal. De Kipadoptie is voor één jaar en stopt automatisch.


Ik zou graag een factuur van de bestelling voor mijn administratie willen ontvangen. Kan dat?

Je kunt een elektronische factuur proforma ontvangen voor je administratie. Mail hiervoor naar info@adopteereenkip.nl.


Ik heb geen Nederlandse rekening, maar wil toch graag een Kipadoptie kado doen aan iemand in Nederland.

Je kunt betalen via IDeal/Paypal. Mocht je bank hier niet bij zitten dan is het helaas niet mogelijk om te bestellen.


Hoe kan ik mijn doorlopende machtiging stopzetten?

Als je je doorlopende machtiging wilt stopzetten, kun je dit per mail (info@adopteereenkip.nl) aan ons laten weten. Je ontvangt een bevestiging zodra het doorgevoerd is.

 

Post en (niet) geleverde bestellingen

Kan ik bestellingen die al geleverd zijn nog ruilen of annuleren?

Bestellingen die al geleverd zijn, kunnen niet geruild of geannuleerd worden.  

 

Ik heb een bestelling gedaan met een foutief adres. Wat moet ik nu doen?

Als je een bestelling hebt gedaan en hierbij een verkeerd adres hebt opgegeven, kunnen wij het helaas niet nogmaals versturen. Je bent er in dit geval zelf verantwoordelijk voor om navraag te doen bij buren of de postmaatschappij om te achterhalen waar je bestelling is afgeleverd.

 

Wat moet ik doen als ik nog geen bestelling heb ontvangen?

Bij het versturen van bestellingen zijn wij afhankelijk van de post. Het kan dus voorkomen dat post niet (op tijd) aankomt. Als je binnen 2 weken na bestelling nog steeds niets hebt ontvangen, kan  je contact met ons opnemen via 030-2339977. Wij proberen dan samen met jou een oplossing hiervoor te vinden. 

 

Waardebonnen en eieren afhalen

Hoeveel eieren krijg ik voor 1 waardebon?

Je krijgt 1 doosje met 6 biologische eieren voor 1 waardebon. Je mag zelf kiezen welke biologische eieren je meeneemt.

 

Hoe herken ik biologische eieren?

Biologische eieren herken je aan het Europese biologische keurmerk.Op grond van Europese regels moet op elk ei een eicode staan. Deze bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch. 1 = vrije uitloop. 2 = scharrel. 3 = batterijkip. Bij biologisch-dynamische eieren staat het Demeter keurmerk op de eieren.

 

Welk formaat eieren mag ik meenemen, L of M?

Je neemt het doosje mee dat je nodig hebt; de keuze is vrij, zolang het een doosje is met 6 biologische eieren.

 

Zijn de eieren wit of bruin?

Dat hangt af de winkel. Deze bepaalt welke eieren van welk kippenras worden ingekocht. In het geval van biologische kippen gaat het vaak om Goldline kippen of Silvernick kippen en die geven bruine eieren. Krielkippen geven witte eieren. 

 

Mag ik meerdere waardebonnen tegelijk inleveren?

Er mogen maximaal 2 waardebonnen per keer ingeleverd worden. We raden je aan even met je winkelier te overleggen als je méér waardebonnen zou willen inleveren. Dit heeft te maken met voorraden en bestellingen van de winkelier. 

 

Moet ik de eieren steeds bij dezelfde winkel ophalen?

Nee, je kunt de waardebonnen inwisselen bij alle winkels die aan de actie meedoen. Dat mag  ook elke keer een andere winkel zijn.

 

Kan ook iemand anders de eieren ophalen?

Ja, zolang je een waardebon inlevert, kan iedereen een doosje eieren ophalen.

 

Als ik mijn waardebonnen ben kwijtgeraakt, krijg ik dan nieuwe?

De bonnen worden niet vervangen bij verlies of diefstal.

 

Waar kan ik mijn eieren afhalen?

Je kan op de website bij eieren afhalen zien in welke winkels je terecht kan. Pak een doosje met 6 biologische eieren uit het schap en lever de waardebon in bij de kassa.

 

 

Overige weetjes over biologische kippen 

Hoeveel biologische pluimveebedrijven zijn er in Nederland?

Er zijn op dit moment ongeveer 100 biologische leghenbedrijven. Daarnaast zijn er twintig biologische bedrijven met jonge opfokkippen. De biologische pluimveebedrijven hebben gemiddeld veel minder kippen dan reguliere bedrijven. In Nederland zijn er in totaal 1.400 leghenbedrijven met 46 miljoen kippen. Circa 3% daarvan is biologisch: ongeveer 1,4 miljoen kippen. 


Hoe lang leven biologische legkippen?

Legkippen worden in de landbouw meestal maar 1 jaar gehouden. Dit heeft ermee te maken dat de productie van de eieren na een jaar afneemt, en dat de dikte van de eierschaal afneemt waardoor de eieren makkelijker breken. Door de lage prijs van eieren en de eisen vanuit de markt en het transport is het dan niet rendabel voor de boer om de kippen langer te houden; anders komt hij niet meer uit de kosten. In de gangbare landbouw worden de legkippen standaard na een jaar geslacht. In de biologische landbouw is dit ook vaak zo.


Hoe zit het met snavelkappen bij biologische kippen?

De snavels van biologische kippen mochten al nooit gekapt worden. Sinds kort mogen ook de snavels van niet-biologische kippen niet meer gekapt worden. Voor een kip is de snavel erg belangrijk. Zij gebruikt hem voor eten en drinken, voor het verzorgen van haar veren en om een nest te bouwen. "Toucheren", het bijslijpen van de snavelpunt, mag ook niet meer. Door goed management is het mogelijk het verenpikgedrag grotendeels te voorkomen.


Hoe zit het met het probleem van verenpikken?

In de pluimveehouderij is het vaak een probleem dat kippen elkaar kaal pikken. Oorzaken kunnen liggen in stress, de opfok of hoe de kippen tijdens de leg worden gehouden. Hoe vreemd het ook klinkt, jonge kippen moeten leren om op de grond te pikken. Als ze eenmaal begonnen zijn met verenpikken bij elkaar, dan houden ze niet meer op en wordt het steeds erger. Ook biologische kippenhouders hebben hiermee te maken.  


Hoe wordt er gecontroleerd dat de adoptiekippen en hun eieren echt biologisch zijn?
 

Alle biologische producten, ook de kippen en eieren, worden gecontroleerd door SKAL. Deze instelling verstrekt het Europese keurmerk voor 

biologisch: het ‘groene blaadje’. In het geval van boerderijen met legkippen betekent dit dat ze elk jaar langs komen op het bedrijf en alles controleren.

 

Een hobbykip houdt in de winter op met eieren leggen. Hoe kan het dat een biologisch legkip wel eieren legt in de winter?

Hobbykippen stoppen in de winter met leggen. Dit heeft te maken met het korter worden van de dagen. Een kippenhouder lost dit heel simpel op door 's ochtends en 's avonds het licht een tijdje aan te doen in de stal, zodat de kip min of meer even veel licht krijgt als in de zomer. Dan blijven de kippen gewoon doorleggen. In tropische landen blijven kippen ook het hele jaar aan de leg. 


Hoeveel eieren legt een kip?

Een kip legt bijna elke dag een ei, ongeveer 305 eieren per jaar. Het leggen van een ei doet ze het liefst alleen, in de beschutting van een nest of een klein hokje. Als het ei eenmaal gelegd is, laat ze het luid tokkend horen! Om te leggen heeft een kip minimaal 13 uur licht nodig.

De eierdooier van een biologisch ei heeft niet altijd dezelfde kleur geel. Dit komt doordat het menu van kip tot kip en van dag tot dag varieert. De ene kip eet bijvoorbeeld meer gras dan de ander en in de winter vinden ze buiten andere hapjes dan 's zomers.

 

Hoe slaapt een kip?

Kippen slapen van nature in een boom zodat ze niet ten prooi vallen aan nachtelijke roofdieren zoals de vos. In een biologisch kippenhok gaan ze op stok. Dit lijkt op hun natuurlijke slaapplaats en de kip vindt het fijn. Bovendien is dit beter voor haar gezondheid. Als ze namelijk op de grond slaapt, wordt het broeierig en kruipt er ongedierte tussen haar veren.


Wat is biologische pluimveehouderij?

Kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich het best als ze de hele dag lekker kunnen rondscharrelen en actief kunnen zijn. De biologische pluimveehouder verstaat de kunst om hiervoor de juiste voorzieningen te creëren. De kip wordt een kipvriendelijk leven geboden met aangepaste huisvesting, royale uitloopmogelijkheden, kennis van het natuurlijke kippengedrag en een optimale verzorging. Ook krijgt de kip biologisch voer en blijft de snavel intact. Dit vertaalt zich in een betere gezondheid en minder gebruik van diergeneesmiddelen. 


Waar wonen alle kippen van de adoptieactie?

De adoptiekippen wonen op biologische of biologisch-dynamische boerderijen die eieren leveren aan de deelnemende winkels.

 

Vleeskippen

Behalve kippen voor de eieren (leghennen) zijn er ook kippen die om het vlees gehouden worden: vleeskuikens. Vleeskuikens zijn speciale kippenrassen. Ze groeien tot drie keer sneller dan een leghen.

 

'Soepkippen' zijn leghennen die uitgelegd zijn. Als een kip ouder wordt gaat ze minder leggen en wordt ook de schaal van het ei steeds dunner. Daardoor breken veel eieren en is het niet meer rendabel voor de boer. 

 

'Leghaantjes' zijn ook vleeskippen, maar dan met een bijzonder verhaal. Lees hier meer over leghaantjes.

 

  

Organisatie en financiën

Wat is de vergoeding die de biologische kippenboer ontvangt via dit project?

De biologische kippenboer krijgt geen directe vergoeding maar afzetzekerheid doodat steeds meer mensen het belangrijk vinden om biologische eieren kopen. 


Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

Je geld wordt als volgt ingezet :

  • 50% van de kipadoptie is een vergoeding van de eieren waar de winkeliers en de biologische kippenboeren mee betaald worden. 
  • 30% wordt gebruikt voor de promotie van Adopteer een kip en voor de doelstelling van Bionext. Hier worden ook de bijzondere projecten van Adopteer een Kip uit gefinancierd. 
  • 20% van de kipadoptie gaat naar overhead, waar materialen die je voor je adoptie ontvangt en arbeid uit gefinancierd wordt. 


Wat is Bionext en wat doen we?

Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding en heeft een ANBI status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling.

  

 

Wist je dat...
kippen van nature bosvogels zijn?


Bio, anbi