Home >> Veelgestelde vragen

Bestelling

  

Wanneer worden bestellingen verstuurd?

We verzenden tweemaal per week alle bestelde Kipadopties (namelijk op dinsdag en donderdag).  Kijk rond feestdagen en vakanties altijd even bij de nieuwsberichten op de site of er nog aangepaste verzenddagen zijn.

 

Moet ik eerst een account aanmaken?

Om een bestelling te doen hoef je geen account aan te maken


 
 

Betalen en geldzaken

Is de inschrijving voor een jaar of gaat het daarna gewoon door?

Indien je via de website een Kipadoptie voor jezelf bestelt of cadeau doet betaal je via IDea/Paypal. De Kipdoptie is voor één jaar en stopty automatisch.


Ik zou graag een factuur van de bestelling voor mijn administratie willen ontvangen. Kan dat?

Je kunt een elektronische factuur proforma ontvangen voor je administratie of declaraties als je dit wilt. Je kunt dit aangeven in een mail naar info@adopteereenkip.nl.


Ik heb geen Nederlandse rekening, maar wil toch graag een Kipadoptie kado doen aan iemand in Nederland.

Je kunt betalen via IDeal/Paypal. Mocht je bank hier niet bij zitten dan is het helaas niet mogelijk om te bestellen.


Hoe kan ik mijn doorlopende machtiging stopzetten?

Als je je doorlopende machtiging wilt stopzetten, kun je dit per mail (info@adopteereenkip.nl) aan ons laten weten. Je ontvangt een bevestiging zodra het doorgevoerd is.

 

Post en (niet) geleverde bestellingen

Kan ik bestellingen die al geleverd zijn nog ruilen of annuleren?

Bestellingen die al geleverd zijn, kunnen niet geruild worden.  

 

Ik heb een bestelling gedaan met een foutief adres. Wat moet ik nu doen?

Als je een bestelling hebt gedaan en hierbij een verkeerd adres hebt opgegeven, kunnen wij het helaas niet nogmaals versturen. Je bent er in dit geval zelf verantwoordelijk voor om navraag te doen bij buren of de postmaatschappij om te achterhalen waar je bestelling is afgeleverd.

 

Wat moet ik doen als ik nog geen bestelling heb ontvangen?

Bij het versturen van bestellingen zijn wij afhankelijk van de post. Het kan dus voorkomen dat post niet (op tijd) aankomt. Als je binnen 2 weken na bestelling nog steeds niets hebt ontvangen, kan  je contact met ons opnemen. Wij proberen dan samen met jou een oplossing hiervoor te vinden. 

 

Waardebonnen en eieren afhalen

Hoeveel eieren krijg ik voor 1 waardebon?

Je krijgt 1 doosje eieren voor 1 waardebon. Er zitten 6 biologische eieren in één doosje.

 

Wat betekenen de codes op eieren?

Op grond van Europese regels moet op elk ei een eicode staan. Deze bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch. 1 = vrije uitloop. 2 = scharrel. 3 = batterijkip. Bij biologisch-dynamische eieren staat het Demeter keurmerk op de eieren.

 

Hoe lang zijn de eieren houdbaar?

Dit staat op het doosje. Vanaf de verpakkingsdatum zijn ze in principe 4 weken houdbaar. Op een koele en donkere plaats tot 6 weken. Let op: in sommige winkels worden de doosjes gerecycled. Het kan zijn dat de datum die op de doosjes staat niet overeen komt met de inhoud die erin zit. 

 

Welk formaat eieren mag ik meenemen, L of M?

Je neemt het doosje mee dat je nodig hebt; de keuze is vrij. 

 

Zijn de eieren wit of bruin?

Dat hangt af de winkel. Deze bepaalt welke eieren van welk kippenras worden ingekocht. In het geval van biologische kippen gaat het vaak om Goldline kippen of Silvernick kippen en die geven bruine eieren. Krielkippen geven witte eieren. 

 

Mag ik meerdere waardebonnen tegelijk inleveren?

Er mogen maximaal 2 waardebonnen per keer ingeleverd worden. We raden je aan even met je winkelier te overleggen als je méér waardebonnen zou willen inleveren. Dit heeft te maken met voorraden en bestellingen van de winkelier. 

 

Moet ik de eieren steeds bij dezelfde winkel ophalen?

Nee, je kunt de waardebonnen inwisselen bij alle winkels die aan de actie meedoen. Dat mag  ook elke keer een andere winkel zijn.

 

Kan ook iemand anders de eieren ophalen?

Ja, zolang je een waardebon inlevert, kan iedereen het doosje eieren afhalen.

 

Als ik mijn waardebonnen ben kwijtgeraakt, krijg ik dan nieuwe?

De bonnen worden niet vervangen bij verlies of diefstal.

 

Waar kan ik mijn eieren afhalen?

Je kan op de website bij eieren afhalen zien in welke winkels je terecht kan. Pak een doosje biologische eieren uit het schap en lever de waardebon in bij de kassa.

 

 

Biologische kippen en Adopteer een Kip

Hoeveel biologische pluimveebedrijven zijn er in Nederland?

Er zijn op dit moment ongeveer 100 biologische leghenbedrijven. Daarnaast zijn er twintig biologische bedrijven met jonge opfokkippen. De biologische pluimveebedrijven hebben gemiddeld veel minder kippen dan reguliere bedrijven. In Nederland zijn er in totaal 1.400 leghenbedrijven met 46 miljoen kippen. Circa 3% daarvan is biologisch: ongeveer 1,4 miljoen kippen. 


Hoe lang leven legkippen?

Legkippen worden in de landbouw meestal maar 1 jaar gehouden. Dit heeft ermee te maken dat de productie van de eieren na een jaar afneemt, en dat de dikte van de eierschaal afneemt waardoor de eieren makkelijker breken. Door de lage prijs van eieren en de eisen vanuit de markt en het transport is het dan niet rendabel voor de boer om de kippen langer te houden; anders komt hij niet meer uit de kosten. In de gangbare landbouw worden de legkippen standaard na een jaar geslacht. In de biologische landbouw is dit ook vaak zo.


Hoe zit het met snavelkappen bij biologische kippen?

De snavels van biologische kippen mochten al nooit gekapt worden. Sinds kort mogen ook de snavels van niet-biologische kippen niet meer gekapt worden. Voor een kip is de snavel erg belangrijk. Zij gebruikt hem voor eten en drinken, voor het verzorgen van haar veren en om een nest te bouwen. "Toucheren", het bijslijpen van de snavelpunt, mag ook niet meer. Door goed management is het mogelijk het verenpikgedrag grotendeels te voorkomen.


Hoe zit het met het probleem van verenpikken?

In de pluimveehouderij is het vaak een probleem dat kippen elkaar kaal pikken. Oorzaken kunnen liggen in stress, de opfok of hoe de kippen tijdens de leg worden gehouden. Hoe vreemd het ook klinkt, jonge kippen moeten leren om op de grond te pikken. Als ze eenmaal begonnen zijn met verenpikken bij elkaar, dan houden ze niet meer op en wordt het steeds erger. Ook biologische kippenhouders hebben hiermee te maken.  


Krijgen de kippen dierlijke producten te eten?

Nee, biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig voer. Voor biologisch-dynamische kippen moet dit ook nog 100% biologisch zijn. Voor biologische bedrijven moet het voer 80% biologisch zijn. Dit zijn Europese regels. De kippen lopen vrij buiten, waar ze pikken naar alles wat beweegt, dus ze eten wel insecten en dergelijke.


Hoe wordt er gecontroleerd dat de adoptiekippen en hun eieren echt biologisch zijn?
 

Alle biologische producten, ook de kippen en eieren, worden gecontroleerd door SKAL. Deze instelling verstrekt het Europese keurmerk voor 

biologisch: het ‘groene blaadje’. In het geval van boerderijen met legkippen betekent dit dat ze elk jaar langs komen op het bedrijf en alles controleren. Om te controleren dat de kippen biologisch voer hebben gehad, moet de boerderij de  bonnen van het hele jaar laten zien. Op basis van de hoeveelheid kippen kan SKAL aan de bonnen zien of het bedrijf inderdaad biologisch voer heeft gegeven.

 

Een hobbykip houdt in de winter op met eieren leggen. Hoe kan het dat een biologisch legkip in de winter doorgaat?

Hobbykippen stoppen in de winter met leggen. Dit heeft te maken met het korter worden van de dagen. Een kippenhouder lost dit heel simpel op door 's ochtends en 's avonds het licht een tijdje aan te doen in de stal, zodat de kip min of meer even veel licht krijgt als in de zomer. Dan blijven de kippen gewoon doorleggen. In tropische landen blijven kippen ook het hele jaar aan de leg. 


Hoeveel eieren legt een kip?

Een kip legt bijna elke dag een ei, ongeveer 305 eieren per jaar. Het leggen van een ei doet ze het liefst alleen, in de beschutting van een nest of een klein hokje. Als het ei eenmaal gelegd is, laat ze het luid tokkend horen! Om te leggen heeft een kip minimaal 13 uur licht nodig.
De eierdooier van een biologisch ei heeft niet altijd dezelfde kleur geel. Dit komt doordat het menu van kip tot kip en van dag tot dag varieert. De ene kip eet bijvoorbeeld meer gras dan de ander en in de winter vinden ze buiten andere hapjes dan 's zomers.

 

Hoe slaapt een kip?

Kippen slapen van nature in een boom zodat ze niet ten prooi vallen aan nachtelijke roofdieren zoals de vos. In een biologisch kippenhok gaan ze op stok. Dit lijkt op hun natuurlijke slaapplaats en de kip vindt het fijn. Bovendien is dit beter voor haar gezondheid. Als ze namelijk op de grond slaapt, wordt het broeierig en kruipt er ongedierte tussen haar veren.

 

Hanen
Hanen zijn goede waakdieren. Als er bijvoorbeeld een buizerd overvliegt - een roofvogel die graag een kippetje lust - waarschuwt hij de anderen. Omdat kippen zich veiliger voelen in het gezelschap van een haan, lopen er op een biologisch-dynamische pluimveehouderij ook altijd een paar hanen tussen de kippen.


Wat is biologische pluimveehouderij?

Kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich het best als ze de hele dag lekker kunnen rondscharrelen en actief kunnen zijn. De biologische pluimveehouder verstaat de kunst om hiervoor de juiste voorzieningen te creëren. De kip wordt een kipvriendelijk leven geboden met aangepaste huisvesting, royale uitloopmogelijkheden, kennis van het natuurlijke kippengedrag en een optimale verzorging. Ook krijgt de kip biologisch voer en blijft de snavel intact. Dit vertaalt zich in een betere gezondheid en minder gebruik van diergeneesmiddelen. 


Waar wonen alle kippen van de adoptieactie?

De adoptiekippen wonen op de biologische boerderijen die eieren leveren aan de deelnemende winkels. Dit zijn meestal biologisch  boerderijen en soms biologisch-dynamische bedrijven. 

 

Vleeskippen

Behalve kippen voor de eieren (leghennen) zijn er ook kippen die om het vlees gehouden worden: veeskuikens. Vleeskuikens zijn speciale kippenrassen. Ze groeien tot drie keer sneller dan een leghen.

 

'Soepkippen' zijn leghennen die uitgelegd zijn. Als een kip ouder wordt gaat ze minder leggen en wordt ook de schaal van het ei steeds dunner. Daardoor breken veel eieren. Na ongeveer 14 maanden eten de leghennen meer dan ze eieren leggen.

 

'Leghaantjes' zijn ook vleeskippen, maar dan wel met een bijzonder verhaal. Leghaantjes zijn de broertjes van de jonge leghennen, hun zusjes. Een rare naam, want mannetjes leggen helemaal geen eieren. Dat is ook meteen het probleem. Als de boer nieuwe leghennen nodig heeft, komen er 50% hennen en 50% haantjes uit het ei. Vroeger was het simpel: de hennen werden gehouden om eieren te leggen en de haantjes zorgden voor het vlees. Tegenwoordig zijn er rassen die speciaal gefokt zijn om eieren te leggen en rassen die snel vlees leveren. De hennen en de haantjes van de vleesrassen worden allebei gebruikt voor de vleesproductie. Maar de haantjes van de legrassen leggen natuurlijk geen eieren en zijn daarom 'nutteloos'. Ze worden direct na uitkomst uit het ei gedood en voer voor de dierentuinen. Tegenwoordig worden gelukkig ook de leghaantjes steeds vaker opgefokt voor het vlees. Het haantje groeit langzaam, heeft veel beweging en krijgt biologisch voer. Kijk hier wat Bionext doet om de opfok van haantjes te stimuleren.

 

  

Organisatie en financiën

Wat is de subsidie die de pluimveehouder ontvangt via dit project?

De pluimveehouder krijgt geen subsidie, maar afzetzekerheid door een groeiende groep consumenten die zich engageert tot afname van biologische eieren. Een gangbare kippenhouder die omschakelt naar biologisch kan daarnaast een beroep doen op subsidie uit EU-gelden. 


Wat gebeurt er met mijn adoptiegeld?

Je geld wordt als volgt ingezet :

  • 50% van de kipadoptie is een vergoeding van de eieren waar de winkeliers en de pluimveehouders mee betaald worden. 
  • 30% wordt gebruikt voor de promotie van Adopteer een kip en voor de doelstelling van Bionext. Hier worden ook de bijzondere projecten van Adopteer een Kip uit gefinancierd. 
  • 20% van de kipadoptie gaat naar overhead, waar materialen die je voor je adoptie ontvangt en arbeid uit gefinancierd wordt. 


Wie is Bionext en wat doet Bionext?

Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding en is een ANBI. Dit staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Bionext zorgt voor tevreden consumenten, die volop keus hebben in biologische producten van prima kwaliteit en die op veel plaatsen te koop zijn voor een faire prijs waarmee boeren en handel & verwerking duurzaam kunnen produceren. Bionext verbetert de kennis van consumenten over biologisch voedsel en werkt aan de randvoorwaarden voor het biologisch bedrijfsleven (wet- en regelgeving) om de consument te kunnen bedienen met goede producten op een markt waar bio en regulier gelijke kansen hebben.

  

Je kunt de eicode op je eieren hier checken.

Wist je dat...
kippen van modder houden maar niet van regen?


Bio, anbi